Mengapa pemakanan sihat penting semasa mengandung
Pernahkah anda terfikir mengapa berat badan anda bertambah 10-15 kg (secara
purata) semasa anda mengandung sedangkan berat bayi yang baru lahir hanya ¼
daripada itu? Walau pun ianya berbeza bagi setiap individu wanita yang
mengandung, faktor-faktor di bawah menyumbang kepada pertambahan berat badan:
·
Berat bayi : 2.5 - 3 kg
·
Penyimpanan protein, lemak dan
nutrien lain yang berlebihan : 2.75 - 3 kg
·
Penambahan darah : 1.5 – 2 kg
·
Penambahan cecair badan yang lain : 1.5 - 2kg
·
Pembesaran payudara : 0.75 – 1 kg
·
Pembesaran uterus (rahim) : 0.75 – 1 kg
·
Cecair amniotik (air ketuban) : 0.75 – 1 kg
·
Plasenta (uri) : 0.5 – 0.75 kg
Selain daripada penambahan berat bayi, faktor-faktor lain juga penting
untuk memastikan fisiologi ibu berubah mengikut keperluan ibu mengandung. Corak
penambahan berat semasa mengandung bagi individu juga berbeza. Jika anda mula
mengandung semasa berat badan berlebihan, berat anda mungkin akan turun sedikit
pada awal trimester manakala penambahan akan berlaku bagi ibu yang kurus atau
mengandung anak kembar.
Makanan semasa mengandung
Semasa mengandung, apa sahaja yang anda makan dan minum merupakan sumber
utama nutrien bagi bayi anda. Pemakanan anda berkait rapat dengan kesihatan bayi
sehinggakan kebanyakan doktor menasihatkan supaya tidak mengambil sebarang
risiko dengan makan makanan yang berkemungkinan memudaratkan bayi seperti
alkohol.
Sama ada anda mengandung atau tidak, diet yang sihat merangkumi protein,
karbohidrat, lemak, vitamin, mineral dan air yang mencukupi. Jika anda
mengamalkan pemakanan mengikut sistem piramid makanan, ini menunjukkan yang
anda berpotensi untuk menjadi individu yang sihat.
Penting bagi ibu mengandung untuk memvariasikan makanannya bagi memperoleh
semua keperluan nutrisi ibu dan bayi. Makanan yang perlu dimakan semasa
mengandung ialah:
Buah-buahan dan
sayur-sayuran – target untuk makan 5 hidangan sehari
termasuk sebagai snek, jus dan salad. Makanan berkanji – roti, nasi, pasta, ubi kentang. Banyakkan bijirin penuh (wheat, whole
grain)
Makanan berprotein
tinggi – Daging, ayam, ikan, telur, kekacang
(soya). Banyakkan
makan ikan sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.
Makanan berkalsium tinggi – Susu, yoghurt, cheese.
Makanan berserat
tinggi – Jadikan sayur, buah, bijirin dan kekacang
sebagai makanan kegemaran kerana ia boleh mengelakkan sembelit.
0 comments on "Mengapa pemakanan sihat penting semasa mengandung"
Post a Comment