Wednesday, November 16, 2011

Makanan yang perlu dielak ketika mengandung


Makan dan makanan yang seimbang adalah penting pada setiap masa, tetapi ia adalah lebih penting apabila anda sedang hamil. Terdapat nutrien yang penting, vitamin, dan mineral-mineral yang membangunkan keperluan bayi.Kebanyakan makanan yang selamat; Walau bagaimanapun, terdapat beberapa makanan yang anda harus elakkan semasa mengandung.Kafein : Walaupun kebanyakan kajian menunjukkan bahawa pengambilan kafein dalam jumlah yang sederhana adalah OK, namun sebahagian wanita mengandung yang mengambil kafein menunjukkan bahawa pengambilan kafein mungkin berkaitan dengan keguguran . Cuba elakkan kafein semasa trimester pertama untuk mengurangkan kemungkinan keguguran . Sebagai peraturan umum, kafein harus dihadkan kepada kurang daripada 200 mg sehari semasa mengandung. Kafein adalah diuretik, yang bermakna ia membantu menghapuskan cecair dari badan. Ini boleh menyebabkan air dan kehilangan kalsium. Ia adalah penting bahawa anda minum banyak air, jus, susu dan bukannya  minuman berkafein. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa jumlah kafein yang besar yang dikaitkan dengan keguguran, kelahiran pra-matang, berat lahir yang rendah, dan gejala penarikan balik pada bayi. Perkara yang paling selamat adalah untuk menahan diri dari mengambil kafein dalam kuantiti yang berlebihan.

Telur mentah: telur mentah atau mana-mana makanan yang mengandungi telur mentah harus dielakkan kerana potensi pendedahan kepada salmonella. Beberapa kuah Caesar buatan sendiri, mayonis, ais krim buatan sendiri atau kastard, dan sos Hollandaise boleh dibuat dengan telur mentah.

Kerang-kerangan mentah: Kebanyakan penyakit yang dibawa oleh makanan laut disebabkan oleh kerang-kerangan yang kurang masak, yang termasuk tiram, kepah, dan kupang . Memasak membantu mencegah sesetengah jenis jangkitan, tetapi ia tidak menghalang jangkitan yang berkaitan dengan alga yang dikaitkan dengan ombak merah. Kerang mentah menimbulkan kebimbangan untuk semua orang, dan mereka harus dielakkan sama sekali semasa mengandung.

Keju lembut: Keju lembut mungkin mengandungi bakteria dipanggil Listeria yang boleh menyebabkan keguguran . Listeria mempunyai keupayaan untuk menyeberangi plasenta dan boleh menjangkiti bayi yang membawa kepada jangkitan atau keracunan darah, yang boleh mengancam nyawa. Anda perlu untuk mengelakkan keju lembut seperti: Brie, keju Camembert, Roquefort, Feta, Gorgonzola dan keju gaya Mexico yang termasuk queso BLANCO dan fresco queso, melainkan mereka yang dengan jelas menyatakan bahawa mereka yang dibuat dari susu pasteur. Semua keju lembut yang diimport bukan dibuat dengan susu pasteur adalah selamat untuk dimakan.

Sayur-sayuran yang belum dicuci: Ya, sayur-sayuran adalah selamat untuk dimakan dan ia amat penting bagi membekalkan zat kepada badan.Walau bagaimanapun, ia adalah penting untuk memastikan mereka dibasuh untuk mengelakkan pendedahan yang berpotensi untuk TOXOPLASMOSIS . TOXOPLASMOSIS boleh mencemarkan tanah di mana sayur-sayuran telah ditanam.

Gula : Pengambilan gula yang berlebihan semasa mengandung boleh menyebabkan komplikasi seperti kandungan gula yang tinggi di dalam darah  semasa mengandung. Ia juga boleh menyebabkan risiko saiz bayi besar dan menyebabkan sukar untuk bersalin normal.  

Bolehkah memakan durian semasa mengandung?

Tidak terdapat sebarang kajian mengenai keselamatan makan durian semasa kehamilan. Pada masa yang sama, sains moden tidak menjumpai sebarang sebab untuk mengatakan ianya tidak selamat untuk makan durian. Tiada sebarang sebab untuk mengatakan bahawa makan durian semasa kehamilan boleh menyebabkan tekanan darah tinggi pada bakal-bakal ibu atau ruam lampin pada bayi baru lahir. 

Walau bagaimanapun, seorang wanita yang hamil hendaklah makan durian dalam jumlah yang sedikit kerana buah ini mengandungi banyak gula dan karbohidrat – dua ulas yang bersaiz sederhana mengandungi kira-kira 60 kalori. Durian adalah dalam kumpulan makanan yang mengandungi glisemia tinggi, oleh sebab itu, adalah baik untuk menghadkan pengambilannya semasa kehamilan. Mereka yang mempunyai diabetis kehamilan hendaklah mengelakkan diri daripada makan durian kerana kandungan gulanya yang tinggi. 
Beberapa orang penyelidik telah menekankan faedah sulfur organik dan triptofan yang terdapat dalam durian. Sebatian-sebatian ini mengandungi kesan antioksida. Ia juga mengandungi ciri-ciri antimikrob, antibakteria dan antikulat yang baik untuk kehamilan. 


Follow kami di https://www.facebook.com/wajadashoppe

Petikan dari www.americanpregnancy.org

0 comments on "Makanan yang perlu dielak ketika mengandung"

Post a Comment

 

Panduan Ibu Mengandung © 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipiet | Images by Tadpole's Notez | Blog Templates created by Web Hosting Men